|
tlap __ Eltelek __ A patknyok fehrje s calciumignyt tejtermkekkel elgthetjk ki (tbbek kztt). Fleg a klyk llatok szmra fontos a sok tejtermk, hiszen attl nnek nagyra, egszsgesre s okosra, meg vrsre, mint a szszmarci. A konyhafnk ajnlata: sovny tr, sajt, tejfl, kefr, joghurtok, vzzel higtott tej ______________________________________________________________________________________ Ftelek __ A hs __ Rengeteg alaptalan, rmiszt pletyka forog kzszjon a patknyok hssal val tpllst illeten. „ha hssal eteted, agresszv lesz!”- gyakorlottabb patknytartk ezen j esetben mosolyognak, a kezdknek, „avatatlanoknak” azonban nha okoz nmi szvdobogst. A hstl a patkny semmivel nem lesz agresszvabb, nem befolysolja a viselkedst. Egy patkny az elhanyagoltsgtl, a stressztl vagy az lelem hinytl vlhat csak agresszvv. A hs nagyon fontos a patknyok trendjben. A kizrlag nvnyi eredet tpllkot fogyaszt patknyok jval gyengbbek, betegesebbek s korbban halloznak el, mint hssal is tpllt trsaik. Az llati fehrjk, zsrok elengedhetetlenek a fiatal patknyok fejldshez, a felnttek szintentartshoz s az regek erejnek megrzshez. Furcsn hangzik, de a patknyok trendjnek 1/3 –t llati eredet hsnak kell kitennie ahhoz, hogy kedvencnk egszsges maradjon. A hsok mellett a tojs is nagyon fontos rsze a mennek. A konyhafnk ajnlata: hsok; csirke, pulyka, serts, marha, hal. Nyersen / prolva / fzve, fszerek s s nlkl. Sertst s marht soha ne adjunk nyersen! l llat ; csont vagy lisztkukac, lrva vagy akr kifejlett llapotban. ftt tojs vagy rntotta, s nlkl. Hsbl, tojsbl egyszerre mindig csak annyit adjunk, amennyit patknyunk azonnal beburkol, ne engedjk neki, hogy becipelje az odujba. ______________________________________________________________________________________ A magvak, mzliflk __ A magvak is fontos szerepet jtszanak a patknyok tpllsban. A nvnyi olajok ezekben tallhatk meg, melye elengedhetetlenek a blflra fenntartshoz, az emsztrendszer mkdshez. Nem utols sorban nagyon jl koptatja a patknyok llandan nv fogt. A mzli egszsges, na persze ne az agyoncukrozott s kakazott fajtra gondoljunk. Megfelel a trt Hamlet, puffasztott rizs vagy kukorica, esetleg mzes karikk(nlunk a csirijz a nyer) A konyhafnk ajnlata: Napraforg (figyelem, nagyon hzlal, csak keveset!), zab, bza, kles. Zab, bza s kles csrztatva illetve fknt is adhat. di, mogyor, mandula, mazsola. A di s a mogyor hjban adva sok munkt, fejtrst, elfoglaltsgot ad a patknyoknak, meg kell dolgozniuk a finomsgrt. A dit picit trjk meg, laztsuk meg a hjat, hogy azrt hozzfrhet legyen a tartalma a patknyok szmra is a mazsolval csnjn bnjunk, s nem mindegyik patkny szereti. A magvak soha ne legyenek szottak! ______________________________________________________________________________________ Zldsg, gymlcs, nvnyek __ A legfontosabb a hsflk mellett, termszetesen a nyomelem s vitamintartalmuk miatt. Vigyzni kell a K-bets zldsgekkel ( karalb, kposzta, karfiol), mert ezektl hasmense lehet az llatoknak. Nvnyek kzl a kerti virgok is tkletesen megfelelnek, de vigyzzunk, ha nem tudjuk, hogy az adott virg, nvny mi s, ne adjunk az llatoknak, mrgez lehet. Autt kzelbl se szedjnk nvnyeket az lomszennyezettsg miatt. Onnan sem ajnlatos, ahol sok a kutya… A konyhafnk ajnlata: Zldsgek. Rpa, paradicsom, salta, paprika, egyb konyhakerti zldsgek gymlcsk: alma, krte, barack, szilva, szl, mang, mandarin, kkusz nvnyek: pitypang, kamilla, szzszorszp, medvetalp, lndzss tif ________________________________________________________________________________________ Desszertek A patknyok nagyon desszjak. Vigyzni kell azonban, mert ltalban az hzlal a legjobban, amit k a legjobban szeretnnek megkaparintani. Ilyen a csokold, cukrok, gumicukor, stb., ezeket lehetleg csak minden msnap kapjanak- hsvt s karcsony msnapjn. A csokit azonban helyettesthetjk sok mindennel. Specilis rgcslcsemegk kzl vlaszthatunk, br ezek 500 Ft krl vannak. Ezekbl napi 1-2 darabot kapjanak. A rgcsirudak, mzes karikk nagyon j szrakozst, elfoglaltsgot nyjtanak a patknyoknak, a fogukat is koptatja. A felknlt gymlcsket idnknt nyakonnthetjk egy kevs mzzel, ami nagyon izgalmass teszi a kajlst a patknyok szmra A konyhafnk ajnlata: drops, Redpower, stb. Krlbell 100 fle kis jutalomfalatka kzl vlogathatunk. rgcsi rudak, mzes karikk, stb. mzes alma, krte nagyon ritkn tejsznhab, gymlcsjoghurt egy vben egyszer csokit, na Frts kles (nagyon szeretik, egszsges) _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Itallap __ A patknyok a kzhittel ellenttben sokat isznak- de nem mindegy m, hogy mit. A vltozatos tpllshoz az innivalk vltozatoss ttele is hozz tartozik. A sima csapvz nem tartalmazza a megfelel svnyi anyagokat; sok nyomelemet, fehrjt pedig folyadkkal (is) tudunk az llat szervezetbe juttatni. Ennek ellenre a legfbb italuk a vz legyen, m idnknt ajnlott mssal is knlni az llatokat. Tiltott mindenfle kv s kvszrmazk, valamint a koffeintartalm tek (a legtbb tea ilyen.) s termszetesen az alkohol, minden formjban TILOS- pedig sok patkny l-hal pl. a sherryrt.. a patkny(ok) eltt mindig legyen friss innival! A konyhafnk ajnlata: Tej, Mzes tej, vzzel hgtva (max. hetente egyszer, inkbb kthetente) Gymlcslevek; csak 100-os, vagy nagyon kevs cukrot tartalmaz, tartstszert nem tartalmaz gymlcslevek. ( alma, narancs, barack, szl, krte) Szrtott nvnybl vagy friss bodzbl kszlt tek( kamilla, csaln, stb.) Tejptl (macskknak kszlt tejptl tpszer. A csomagolson fel van tntetve, mennyi vzzel kell elkeverni, fleg klykknek, szoptats vagy vemhes nstnyeknek, beteg llatoknak s mestersgesen nevelt klykknek ajnlott a magas zsr- s energiatartalma miatt.) Szigoran sznsavmentes svnyvz (hetente tbbszr is adhat, kizrlag sznsavmenteset, rengeteg svnyi anyagot s skat nyerhet belle az llat.) _________________________________________________________________________________________ Kretek, kiegsztk ______________ Nyalsk,szpik ___ A nyalsk nagyon is fontosak. A patknyok, st a legtbb llat a termszetben sziklkrl, kvekrl nyalja le az rtkes skat, melyekre nagy szksge lehet a szervezetknek. Nyals, az llat kortl, nemtl fggetlenl, mindig legyen a ketrecben/terrriumban. _________________________________________________________________________________________ Fogkoptat kvek ___ Funkcijt tekintve megegyezik a nyalskkal s szpiacsontokkal, csak itt az llat nem a k nyalogatsval, hanem rgsval, kaparsval jut az svnyi anyagokhoz, algkhoz, s ezrt nagyon fontos, hiszen llatk(i)nk fogai s krmei llandan nnek, s gy idrl idre le tudja koptatni ket, gy nem nnek tl, nem okoznak tpllkozsi s mozgsi nehzsgeket az llatoknak. Figyelem! A hinybetegsgekhez hasonlan az svnyianyag-s vitamin tlzott fogyasztsa is okozhat problmt-szlssges esetben. __________________________________________________________________________________________ Szna __ A szna rtkes rostanyagokat tartalmaz, mely az egszsges blflrt tartja fenn s segti az emsztst. A vsrlsnl vatosnak kell lennnk, hogy a szna ne legyen poros, szrke, bds. Az trend az egyik legfontosabb dolog a patknytartsnl. Helyes trend mellett llatknk meglheti a 3 ves kort ( akr tbbet is), kevsb lesz fogkony a betegsgekre, egszsges utdokat hoz a vilgra, kiegyenslyozott lesz. Nem mellesleg, a szvhez a gyomron t vezet az t! Tpllkozsi Zavarok __ Sajnos a kedvencknt tartott patknyok egyik leggyakoribb problmja az elhzs. Ennek leggyakoribb oka a mozgshiny, az unalom, valamint a tlzott sznhidrtbevitel, pldul tlzott csoki-, tojs- illetve tp(!!)etets. A nagy tlsly igencsak megterheli eme apr llatok szervezett, a szvet, a kivlasztszerveket. A fogykra azrt nehz, mert a hirtelen slycskkens ugyan olyan kros a szervezetre, mint a kvrsg, s mert ltalban ketrecben tltik idejk nagyrszt a patknyok. A megolds szigor dita s sok-sok interaktivits. A dita-varici(k) fogykrra __ A nagy slyfelesleg kivlt oka tplls szempontjbl egyrszt a csokizabls, msrszt a „manyagkaja”, azaz a tp tlzott knlsa. A patkny ugyanis nem annyit eszik, amennyi kellene neki, hanem annyit, amennyit adunk neki.. ht igen, a tlls. Nem szabad azonban egyik naprl a msikra nullra reduklni a tpmennyisget, fokozatossgra van szksg. Nem vonatkozik ez az dessgekre vagy ppen a ss dolgokra, valamint a ngymillifle jutalomfalatra, ezeket mihamarbb teljesen szntessk be, hiba nz nagyon csnyn az llat. Elszr is cskkentsk a kevert tp mennyisgt, s az elvett rsz helyett adjunk gymlcst, zldsget. Folyamatosan cskkentsk a tp mennyisgt, s ezzel arnyosan nveljk a zldsg-gymlcsfogyasztst. Mikor a knlt eledel mr nem tartalmaz tpot, a tp helyett adjunk ftt rizst (keveset) illetve sovny fehrhsokat (pl. csirke), halat, s nagyon kevs tsztval, tojssal egsztsk ki az trendet. Ha ppen szezonja van, zldelesggel (pitypang, szzszorszp, kamilla, stb.) is knljuk az llatot. gy naponta elegend svnyi anyaghoz, vitaminhoz jut, anlkl hogy tetemesebb zsrt ktne meg. Nincs olyan dita, ami nmagban elegend-a fogyshoz mozogni kell, klnben mg a dits kajtl is csak hzik szegny llat. Ebben pedig a gazdinak is rszt kell vennie. Trjuk szlesre a ketrec ajtajt, zrjuk be a szoba ajtajt, tegyk patknybiztoss a szobt, s indulhat a mka. Mindennap szaladgljon az llat fl-egy rt a ketrecen kvl, mg ha nem is sprintel sehova, tetemes mennyisg zsrt get el (szaunba ne vigyk.) Ltezik egy n. hrcsgstltat-gmb, vagy mi, ami szvsz. marhasg, de ebben az esetben hasznos lehet. Ez gyakorlatilag olyan, mint egy mkuskerk, csak be tudjuk zrni az llatot, kap levegt, s tud benne rohanglni a laksban-s egy mter megttelhez krlbell ngyszer annyit kell mozognia, mint gyalogosan. Rettenetes hangja van, fleg parkettn s mrvnyon, sznyegpadln viszont nem megy. jjel nem ajnlatos hasznlni, viszont nappal be tudjuk mrni akr a kzrtbl is, hogy a laks mely rszn csatangol ppen kedvencnk… A ketrecet is rdemes talaktani, hiszen az esetek nagy rszben az llat azrt zabl megszllottan, mert egyszeren unatkozik. Krmst a gazdinak, jtkot az llatnak! Pakoljuk tele a ketrecet ktelekkel, gakkal, fggggyal, ltrkkal, rgkkkal, mkuskerkkel (br a legtbb patknyt nem rdekli) mindenflvel, amivel az llat el tudja foglalni magt. Termszetesen ki kell venni a ketrecbl s igenis foglalkozni kell vele, akrmennyire is tele van rakva a ketrec jtkokkal (vigyzat, a zsfoltsg sem j!) Ha elrtk a kvnt slyt, teht az llat ismt patknyszerv vlt, akkor fokozatosan visszavehetjk az trendbe a ksz tpokat, persze csak csnjn. Tovbbra is gyeljnk a finomsgokkal val knyeztets mrtkre, s mozogjon sokat az llat, gy reg napjaira is megrizheti j kondijt, egszsgt.
| |